Thursday, March 17, 2011

Ουίλιαμ Μπάροουζ | Η γάτα μέσα μας


.....Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι γάτες εξημερώθηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι αποθήκευαν δημητριακά, που προσήλκυαν τα τρωκτικά, που προσήλκυαν τις γάτες. Δεν πιστεύω ότι τα στοιχεία αυτά είναι ακριβή. Σίγουρα δεν μας δείχνουν όλη την εικόνα. Οι γάτες δεν είχαν εξαρχής το ρόλου του κυνηγού ποντικών. Οι νυφίτσες και τα φίδια και οι σκύλοι είναι πιο αποτελεσματικοί σε αυτή τη δουλειά. Θεωρώ δεδομένο ότι οι γάτες έπαιζαν εξαρχής ρόλο ψυχικών συντρόφων, αγαθών δαιμονίων, και δεν τον αποποιήθηκαν ποτέ.

Οι σκύλοι είχαν εξαρχής το ρόλο φρουρών. Και αυτό εξακολουθεί να είναι το κύριο καθήκον τους στις φάρμες και τα χωριά, να ειδοποιούν αν πλησιάσει κάποιος, ως κυνηγοί και φύλακες, και γι' αυτό μισούν τις γάτες.

"Εμείς προσφέρουμε τόσες υπηρεσίες, ενώ οι γάτες το μόνο που κάνουν είναι να χουζουρεύουν εδώ κι εκεί και να γουργουρίζουν. Κυνηγούν ποντίκια; Ναι, τους παίρνει μισή ώρα για να σκοτώσουν ένα ποντικάκι. Το μόνο που κάνουν οι γάτες είναι να γουργουρίζουν και να αποσπούν την προσοχή του Αφέντη από την τίμια κοπρίτικη φάτσα μου. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος".

Η γάτα δεν προσφέρει υπηρεσίες. Η γάτα προσφέρει τον εαυτό της. Φυσικά και απαιτεί φροντίδα και προστασία. Κανείς δεν προσφέρει την αγάπη του δωρεάν. Οπως όλα τα αγνά πλάσματα, έτσι και οι γάτες είναι πρακτικές. Για να καταλάβεις ένα πανάρχαιο ερώτημα, αρκεί να το μεταφέρεις στον παρόντα χρόνο. Η συνάντησή μου με τον Ράσκι και η μεταστροφή μου σε γατόφιλο αναπαριστά τη σχέση ανάμεσα στις πρώτες κατοικίδιες γάτες και στους ανθρώπους που τις προστάτευσαν.

No comments:

Post a Comment